Asiakastarina
Honkarakenne optimoi BIM-tuotantolinjansa yhteistyössä Timehousen kanssa
- GDL
- C++
- Lua-skriptikieli
- Yli 50 erilaista kehitystehtävää
Honkarakenne on yksi maailman arvostetuimmista hirsitalovalmistajista ja on tehnyt yhteistyötä Timehousen kanssa räätälöiden CAD- ja BIM-ohjelmistojärjestelmiään, tavoitteenaan nopeuttaa tuotantolinjastoaan ja parantaa sen tehokkuutta.
Asiakas ja yhteistyö
Honka on ollut hirsirakentamisen johtoasemassa jo vuodesta 1958 ja sen aikana Honka on valmistanut yli 90 000 hirsirakennusta, yli 50 maahan. Hongan innovaationa on syntynyt ainutlaatuinen painumaton hirsirakennetekniikka ja yritys on vienytkin hirsirakentamisen 2000-luvulle. Vuonna 2020 käyttöönotetulla tuotantolinjalla on panostettu tasapuolisesti niin ohjelmistojärjestelmiin kuin laitteistoon, joka vie tuotannon tehokkuuden ja virtaviivaistamisen uudelle tasolle.
Kuinka Timehouse valikoitui yhteistyökumppaniksi?
Hongalla oli tarve kumppanille, joka tuo yhteistyössä mukanaan asiantuntijuutta räätälöidä sovelluksia yrityksen tarpeisiin sopiviksi. Timehouse tekee yhteistyötä myös Nordic BIM Group Finland:n kanssa.
Haaste
Honka investoi uuteen tuotantolinjaan vuonna 2020 ja uusien laitteistojen myötä nousi tarve myös ohjelmistojärjestelmien päivitykselle.
Hongan hirsirakennesuunnitelmat ovat olennainen osa sen aineetonta pääomaa. Jopa pienet muutokset hirsimalleihin vaikuttavat merkittävästi työnkulkuun ja tuotantoon. Varmistamalla, että kaikki hirsiin liittyvästä datasta tuoteluetteloihin asti vastaa käyttödataa ohjelmistossa, parannetaan sillä suunnitellun tarkkuutta ja tuotantotehokkuutta.
Kun samoja toimenpiteitä tehdään tuhansia kertoja vuodessa, ohjelmistojen kehitykseen käytetty aika maksaa itsensä nopeasti takaisin tehostamalla työnkulkuja ja säästämällä rahaa pitkällä aikavälillä.
Ratkaisu
Hongan työprosessit ohjaavat ohjelmistokehitystä, ja kaikki ohjelmistoräätälöinnit perustuvat Hongan sisäisiin toimintamalleihin. Suurimpia saavutuksia projektissa ovat automaation lisääminen ja ohjelmistotoimintojen pitkäjänteinen kehittäminen. Honka kehittää jatkuvasti uusia tuotteita, ja ohjelmistojen on pysyttävä jouhevasti mukana muutoksissa.
Yhteistyö Timehousen kanssa on pitkäaikainen kumppanuus, jonka tarkoituksena ei ole toteuttaa yhtä isoa projektia, vaan kasvattaa projektia orgaanisesti siellä, missä parannuksista on Hongalle hyötyä. Yhteinen BIM-ohjelmistokehitys parantaa tuotantoprosesseja, säästää aikaa ja taipuu Hongan jatkuvan innovoinnin tarpeisiin. Koska Honka toimittaa hirsitaloja maailmanlaajuisesti, sen prosessien ja ohjelmistojen on mukauduttava joustavasti kunkin asiakkaan vaatimuksiin.
Rakennusalalla, jossa toistuvia tehtäviä tehdään laajassa mittakaavassa, pienilläkin ohjelmistomuutoksilla voi olla suuri taloudellinen vaikutus. Tärkein ohjelmistokehitysten tavoite on ollut tuoda prosesseihin joustavuutta ja mukautumiskykyä. Kehityksen tuloksena hirren päiden ja lovien vapaa suunnittelu on yhdistetty sovellusräätälöinteihin, jotta työstöjen, poraustyyppien ja muiden lisävarusteluetteloiden lisäykset voidaan suorittaa elementteihin automaattisesti. Tämä helpottaa tiimien välistä yhteistyötä ja keskittää työnkulun yhden mallin ympärille, mikä vähentää erillisiä työvaiheita ja niiden siiloutumista.
Toinen keskeinen parannusalue oli tarkempien määrälaskelmien tuottaminen ja paremman dokumentaation ja tiedonkulun varmistaminen. Aiemmin osa elementeistä jouduttiin laskemaan manuaalisesti ohjelmiston ulkopuolella. Nyt kaikki hoituu automaattisesti yhdellä klikkauksella. Erityisesti varusteiden osalta määrälaskelmien automatisointi on ollut tärkeä kehitysaskel.
Lisäksi CNC-koneille syötettäviä tiedostoja optimointiin CNC-tuotannon parantamiseksi, kääntämällä kooditiedostoja formaattiin, jotka tukevat Hongan erikoisporauksien vaatimuksia.
Timehouse on perehtynyt syvällisesti hirsisuunnittelun työnkulkuun varmistaakseen, että kaikki Hongan tarvitsemat ratkaisut on sisällytetty ohjelmistoon. Asiantuntijatiimin kanssa työskentely tarkoittaa, että kehittäjät ymmärtävät paitsi itse ohjelmistoa myös sen taustalla olevan logiikan sekä koodin kääntämistä CAD- ja BIM-tuotantoon.
Ohjelmistokehityksessä käytettävien prosessien hyödyntäminen ja JIRA:n kehitystaulun käyttö ovat olleet hyödyllisiä tietojen jakamisessa ja määritysten selkeyttämisessä.
Kaiken kehitystyön ytimessä on se, miten arkkitehtien ja suunnittelijoiden työtä voidaan automatisoida ja helpottaa – tehdä siitä nopeampaa, yksinkertaisempaa ja virheettömämpää. Ohjelmistoautomaatio mahdollistaa sen, että arkkitehdit ja suunnittelijat voivat käyttää enemmän aikaa luovuuteen ja toimitusten hallintaan.
Tekniikka ja statistiikka
- GDL (Geometric Description Language)
- C++
- Lua-skriptikieli
Yli 50 erilaista kehitystehtävää