English

”Would you be my Valentine?”

 

Ystävänpäivän eli Valentinenpäivän vietto Suomessa on suhteellisen uusi tapa. Se kirjattiin suomalaiseen kalenteriin vasta 1980-luvun lopulla, mutta muualla maailmassa, erityisesti Ranskassa ja Englannissa ystävänpäivän perinteet ulottuvat satojen vuosien päähän.

Vielä vanhemmat perinteet löytyvät antiikin Roomasta, jossa 15.2. juhlittiin Junoa, Jupiterin puolisoa, joka oli äitiyden ja avioliiton suojelija. Samaan aikaan juhlittiin myös kevään ja hedelmällisyyden juhlaa.

Useimmat Valentinenpäivän legendat viittaavat kuitenkin piispa Valentinukseen, joka koki marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuona 269. Roomalaiset sotapäälliköt olivat yleisesti sitä mieltä, että avioituneet sotilaat olivat huonompia taisteleman kuin aviottomat. Heidän ajateltiin ajattelevan vain perheidensä hyvinvointia sotimisen sijaan ja tästä syystä nuoret miehet avioituivat salaa, jotta eivät menettäisi mainettaan sotapäälliköiden silmissä. Piispa Valentinus vihki salaa nuoria rakastuneita sotilaita avioon ja tästä kiinnijäädessään keisari tuomitsi piispan kuolemaan. Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija.

Monet nykyajan tavat ja uskomukset ovat kuitenkin kotoisin Englannista, jossa alun perin Valentinenpäivänä saattoi lähettää rakkaudentunnustuksen salaisenkin ihailun kohteelle. Englannissa oli myöskin parileikkejä, joista mainittakoon esimerkiksi leikki, jossa tytöt ja pojat nostivat vuorotellen numeroarpoja ja saman numeron omaavat saivat olla päivän parina. Leikeissä yleisesti ottaen oli lupa kuitenkin huijata nostamalla arpoja niin monta kertaa, että sai halutun parin. Englannissa kuningas Henrik VIII julisti 14.2.1537 päivän viralliseksi juhlapäiväksi.

Tämän pienen historiapläjäyksen saattelemana: Hyvää ystävänpäivää kaikille kanssaihmisille!

-Tuula-

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin kerromme lisää

Yhteydenotto

* = pakollinen
YritysNimiSähköposti *Puhelinnumero